Uzklausi, domā, mīli un strādā!

Valsts programma “Latvijas skolas soma”

     Sākam baudīt Ziemassvētkus!

5.decembrī Durbes pils aicināja 1.-3.klases skolēnus izbaudīt Ziemassvētku noskaņu kopā ar pils ļaudīm. Laika rats tika pagriezts vismaz 100 gadu atpakaļ, un mūs sagaidīja pils kundze Emīlija Evelīna Beāte fon Rekes kundze ar savu ģimeni. Šis ir laiks, kad pilī kopā pulcējas pils īpašnieki, viņu ģimenes locekļi, draugi un muižas ļaudis. Pili rotāja mirdzoša egle. Bērni gatavoja vaska sveces, lēja laimes un zīlēja nākotni, gatavoja apsveikumus un dāvanu somiņas, pils ķēķī cepa piparkūkas un, protams, tās degustēja. Gājām rotaļās, bērni klausījās dažādus nostāstus un pasakas.

Mums katram sirsniņā iekrita mazs Ziemassvētku brīnumiņš! Paldies par to pils darbiniekiem un projekta “Skolas soma”organizatoram!

1.-3.kl. bērni un sk. Laimdota.

Karjeras nedēļas noslēguma pasākums Tukumā

17.oktobrī Tukuma novada domes stāvlaukumā notika modes šovs “Tagadnes profesija nākotnes spogulī”. Arī mūsu skolas drosmīgās meitenes izgāja uz “mēles”.

Meitenes rādīja kolekciju “Skaistums uzvar pasauli”. Sorenta, Evelīna, Elīna un Agnese demonstrēja direktores, skolotājas, modes stilistes un advokātes tērpus.

“Šie tērpi ir moderni, krāsaini, jautri un viegli pagatavojami no ātri šķīstoša auduma, kas pārvēršas par augu barību. Ja vēlies jaunu tērpu, pieliec audumu pie auguma, piespied pogu- uzzīmēsies izvēlētā tērpa līnijas, uzdrukāsies vēlamie zīmējumi, tērps izgriezīsies un salīmēsies. Nākotnē visi profesiju pārstāvji varēs viegli un ērti tikt pie jauniem tērpiem, neradot pasaulē liekus atkritumus.

Tā kā jaunieši domā un nākotnē domās vēl vairāk par resursu taupīšanu, piedāvājam jaunu tērpu no apnikuša apģērba.

Sindija demonstrē nākotnes skolotājas tērpu, tas ir praktisks, interesants, viegli pārveidojams jaunos tērpos. Esi radošs, taupi resursus!

Arī Daiga ir par resursu taupīšanu. Viņa savu nākotnes oficiantes tērpu ir iecerējusi radīt no otrreiz pārstrādāta, un atkārtoti viegli pārstrādājama elpojoša plastmasas auduma. Tērps ir praktisks un moderns. Oficiantes darbs ir negadījumiem bagāts, tādēļ nepieciešams viegli kopjams, ātri ar tīru ūdeni nomazgājams, noslaukāms, mitruma izturīgs materiāls, jo arī bieža tērpa mazgāšana veļas mašīnā stipri piesārņo pasauli.”

Tā meitenes pieteica Rihards Stančiks. Paldies viņam par drosmi un uzņemšanos!

Tērpus meitenēm palīdzēja gatavot mūsu skolas bijušās skolnieces Anda Dobele un Dita Mukāne. Paldies, ka viņas bija gatavas dalīties ar savām zināšanām! Paldies skolotājai Solvitai Subotai par pacietību un atbalstu meitenēm!

                Zīmējumu un infografikas konkurss “Mana nākotnes profesija”

Oktobris ir Karjeras mēnesis. Tukuma novadā tika izsludināts zīmējumu konkurss “Mana nākotnes profesija”. Jau oktobra pirmajās nedēļās sākumskolas skolēni čakli ķērās pie darba. Skolotājas vadībā mūsu skolā tapa jauka darbu izstāde. Seši krāšņākie darbi rotāja Tukuma ielas, tie nonāca izstādē pie Tukuma novada bibliotēkas. Lepojamies kopā ar Ričardu Dreimani (1.kl.), Ievu Grasi (2.kl.), Gustavu Kotu (2.kl.), Esteri Rozenfeldi (4.kl.), Alisi Tīnu Vācieti (4.kl.) un Markusu Bražjūnu.

Paldies Enijai Kraujai par interesanto un pārdomāto infografiku “Profesija- gulētājs”.

Sasniedz savu mērķi!

17.oktobrī  Džūkstes pamatskolas 9.klases skolēni kopā ar Zemgales vidusskolas 9.klases skolēniem piedalītos nodarbībā “Sasniedz savu mērķi”. Nodarbība notika projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”” ietvaros, to vadīja lektore Ruta Silapētere. Sarunājoties ar skolēniem  par nodarbību, tika izvirzīti trīs atslēgas vārdi: mērķis, atbildība un sekas.

Skolēnu atziņas pēc nodarbības:

“Gadās, ka cilvēka prāts pats cenšas mums ieskaidrot to, lai mēs neko nedarām, jo tas ir viegli, jo tas ir komfortabli. Bet, vai tas novedīs mūs pie kā laba un vai tāda veida melošana sev ir laba? Nē. Mēs zaudējam to svarīgo, ko varējām iegūt nemelojot sev.”

“Mērķim ir jābūt ļoti konkrētam- jāzina laiks, kad sāksies izpilde, kāds būs mērķis, kas nepieciešams tā sasniegšanai, …”

“Lai strādātu darbā, kurā vēlies , ir jāuzņemas liela atbildība un vienmēr jārēķinās ar sekām.”

“Ja manas smadzenes saka, ka es kaut ko nevaru, viņas kļūdās. Tās bieži mums melo un traucē attīstīties. Mēs to pārbaudījām eksperimentā.”

“Ja nebūsi atbildīgs, nevarēsi laimīgs dzīvot un strādāt.”

“Ir jābūt atbildīgam pret darbu. Atbildīgam jābūt jebkurā profesijā.”

Jaunākās profesijas uzņēmumā “Encompass”

Oktobris ir karjeras pasākumu mēnesis. Šogad Karjeras nedēļas sauklis ir “Ielogojies nākotnē!”.

11.oktobrī  mūsu skolas 7., 8. un 9.klases 15 skolēni, skolotājas Vaira Silta- Zīriņa un Inta Glode viesojās jaunā uzņēmumā “Encompass”, kur iepazinās ar jaunākajām profesijām, uzzināja, kā skatītākās TV kanālu pārraides nonāk līdz mūsu televizoru ekrāniem. Uzņēmums strauji paplašinās, un drīz te gaidīs daudz jaunus speciālistus.

Zēniem visvairāk patika aplūkot sporta komentētāju kabīni, tā ir aiz diviem stikliem, maza telpa pavisam tālu no hokeju halles.

Skolēni uzzināja cik uzņēmumā ir daudz datoru un robotu, tātad vēl joprojām ļoti pieprasīti ir IT speciālisti, inženieri.

Dažu jauniešu mīļākā nodarbošanās- visu dienu skatīties ekrānā- var kļūt par nākotnes profesiju.

Mūzikas stunda teātrī.

11.oktobrī mūsu skolas vecāko klašu skolēniem bija iespēja iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros baudīt teātra izrādi “Zem diviem karogiem” Rīgas Nacionālajā teātrī.

Mērķis bija dažādot un bagātināt mācību satura pasniegšanu, aktīvi iesaistot Latvijas vēstures, mūzikas un literatūras tēmas, attīstīt skolēnu izpratni gan par mūzikas māksliniekiem, gan par divu iekārtu, divu sociālpolitisko sistēmu nomaiņu 20. gadsimta 80. gadu beigās.

Izrāde ir par grupu “Jumprava” , tā balstīta uz patiesiem notikumiem un “Jumpravas” dziesmu tekstiem, lai runātu gan par šiem māksliniekiem, gan par divu iekārtu nomaiņu.

Liels prieks skolēniem bija redzēt uz skatuves mūsu skolas absolventu, aktieri Romānu Bargo.

Ne visi skolēni bija sajūsmā par izrādi, jo dažiem tā bija grūti izprotama, dažiem vakars ievilkās par garu. Taču lielākajai daļai jauniešu izrāde ļoti patika, bija sajūsmināti par dziesmām un aktierspēli.

Tā ir jauna pieredze mūsu bērniem.

Pasaka atkal ciemojas skolā

20.martā mūsu skolā pasākumā “Pasaka ciemojas skolā” jau otro reizi viesojās Rakstniecības un mūzikas muzeja darbinieki ar interesantām muzejpedagoģijas nodarbībām.  Šī tikšanās notika Valsts programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Muzejs piedāvāja 3 nodarbības: 1.-3.klašu skolēniem drāmas darbnīcu “Ēriks Ādamsons “Čigānmeitēns Ringla””, 4.-6. klašu skolēniem drāmas darbnīcu “Kārlis Skalbe “Kaķīša dzirnavas”” un 7.-9. klašu skolēniem nodarbību “Rokrakstu mednieki”.

Vecāko klašu skolēniem nodarbību vadīja režisors, triju grāmatu autors, lektors Indars Kraģis. Lekcija bija aizraujoša, tās laikā skolēni uzzināja daudz interesanta par autoru rokrakstiem, pašiem autoriem un to darbiem.

Galvenā atziņa- rokraksts parāda cilvēka raksturu.

Jaunāko klašu skolēni iejutās pasaku varoņu lomās un izspēlēja pasaku sižetu.

Šī bija jauka diena.

Pasaka ciemojas skolā

Trešdien, 27.februārī, iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros Džūkstes skolā notika pasākums “Pasaka ciemojas skolā”. Skolā ciemojās ļaudis no Rakstniecības un Mūzikas muzeja.

Šajā dienā norisinājās trīs muzejpedagoģiskās nodarbības: 1.-3. klašu skolēniem drāmas darbnīca “Velniņi”, 4.-6.klašu skolēniem drāmas darbnīca “Eža kažociņš”, savukārt 7.-9.klašu skolēniem nodarbība “Blēņas un Ziedonis”.

Jaunāko un vidējo klašu bērni iejutās pasaku varoņu lomās, tērpās greznos tērpos un izspēlēja pasakas. Tas bija interesanti un jautri. Labākais bija tas, ka pašiem nebija jārunā, to darīja nodarbību vadītāja. Pašiem bija jāseko un jādomā līdzi, kas jātēlo, un ar kustībām un mīmiku jāattēlo savs varonis.

Lielie skolēni tuvāk iepazinās ar Imantu Ziedoni, viņa sirdslietu motociklu un viņa vēlmi blēņoties. Interesanti, ka arī lieli cilvēki blēņojas. “Bet pieaugušiem tās nav tādas lielas blēņas, bet tikai sīkas blēņas”, tā spriež Ēriks. Skolēni varēja izmēģināt spēkus fantazēšanā, un arī paši sacerēt savas pasakas, blēņoties ar vārdiem, kā to darīja Ziedonis. “Tas bija smieklīgi un jautri, “saka Kristīne.

Visiem bija tikai viens jautājums: “Kad jūs atkal atbrauksiet?”